Az oldal fejlesztéséhez vps-t használok

Amikor egy weboldal üzemeltetéséről van szó, sok különböző lehetőség áll az ember rendelkezésre. Mindegyiknek megvan a maga előnye, jellemzője és ára. Amikor elindítottam ezt az oldalt, még nem is nagyon voltam tisztában azzal, hogy mi minden kellhet ahhoz, hogy hatékonyan működjön egy oldal, mivel lehet a felhasználói élményt növelni, hogy a látogatóknak is jó benyomása alakuljon ki, és később is visszanézzenek. Ez olyasmi, mint a multimédia rendszerek iránti érdeklődésem, eleinte arról sem tudtam sokat, de tájékozódtam, jobban elmerültem a témában, és ma már jobban szakértője vagyok a dolognak. Még amikor egy pénztárca megvételéről van szó, akkor is körülnézek előtte a neten, ebben a cikkben írtam is róla. Amikor az oldal fejlesztéséről van szó, akkor is fontosnak érzem, hogy körülnézzek a piacon, és megkeressem a legjobb megoldást. Amikor elkezdetem ezen a területen kutakodni, akkor találtam rá egy új lehetőségre, a vps-re.

A vps jelentése virtual private server, a virtuális privát szerverek lehetővé teszik, hogy weboldaladnak az összes fájlját és adatát egy webhelyen tárold, ami olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mintha önálló dedikált szerver lenne.

De mi is a virtuális privát szerver bővebben? A vps kiszolgáló egy nagyobb szerveren belül rendelkezik az operációs rendszer saját példányával és elosztott szerver erőforrásokkal. Ahogy a neve is jelzi, a vps kiszolgáló teljes mértékben virtuális (persze mögötte van egy fizikai szerver is, de te nem azt bérled, hanem csak egy kis részét – egy szerveren több virtuális szerver osztozik). A virtualizációs technológia segítségével egy nagy erőforrásokkal rendelkező szerver több virtuális szerverre oszlik. Olyan, mintha egy darab fizikai hardver lenne, ami külön szervereként működik.

Annak ellenére, hogy a fizikai szerver meg van osztva, a szolgáltatás teljesen védi a felhasználó privát adatait. Az ember által használt virtuális szervert csak neki fogja fenntartani, más nem is férhet hozzá. Nem kell megosztani a CPU-t, a RAM-ot vagy más adatokat. A legnagyobb különbség a megosztott és a vps tárhely között a szerver erőforrások megosztásában van.

A vps fő előnyei a garantált teljesítmény, vagyis a saját dedikált erőforrások (CPU, RAM, tárolás, sávszélesség stb.). Jobb lesz a webhely biztonsága, mert az oldal egy elkülönített környezetben fut, ami a többi felhasználóval történik, az nem befolyásolja a te oldaladat. A vps tárhely előnyei még az ár, a teljesítmény, a biztonság, a megfizethetőség és a privát felhasználói élmény tökéletes egyensúlya. A felhasználó nagyrészt megkapja azokat az előnyöket, mint a dedikált szervereknél, de sokkal olcsóbban, és nem is kell karbantartást magának végeznie, mert a legtöbb vps szolgáltatónál ez benne van a csomagban.

De nézzük meg, hogy mi is a különbség a vps meg a megosztott tárhely között. A megosztott tárhely olyan, mintha megosztanád a szobádat másokkal, mintha lenne egy csomó lakótársad. Ez azt jelenti, hogy ugyanabba a helyiségben kell elférnie mindenkinek, és több dolgot kell megosztaniuk egymással, és ezért ez megfizethető és olcsó . Ugyanakkor ha több személy ugyanazt a helyet osztja meg egymással, az azt jelenti, hogy mindenkinek meg kell osztoznia a korlátozott erőforrásokon. Ugyanazokat a dolgokat kell használnod, amiket a többiek is.

Sok olyan weboldal tulajdonos van, akik inkább a megosztott tárhelyszolgáltatásokat szeretnék használni, márpedig azon egyszerű okból kifolyólag, mert könnyen kezelhető és megfizethető. A szolgálószolgáltatók gondoskodnak a szerver karbantartásáról, így a webtulajdonosoknak csak a weboldalukra kell összpontosítaniuk. Azonban a megosztott erőforrások néha előre nem látott következményeket okozhatnak, mint például ha az egyik weboldal túlterhelt, és az összes erőforrást elvonja a többiek elől az adott kiszolgálón. Ez hatással lesz a vele együtt tárolt más webhelyek teljesítményére, amíg a szolgáltató meg nem oldja a problémát.

A vps tárhely olyan, mint egy lakóközösségben élnél. Ez azt jelenti, hogy más emberek is ugyanabban az épületben élnek, mint te, de saját biztonságos apartmanod van. Több helyet kapsz, és a korlátozások kisebbek lesznek, mint amikor egy lakásban laktok többen. Ez azt is jelenti, hogy ha a szomszédod rosszul viselkedik, az az épület tulajdonosának a problémája, és nem a tiéd.

Ennek megfelelően a vps esetében több felhasználó ugyanazt a szervert használja, de egymástól elszigeteltek. Ez azt jelenti, hogy senki sem lesz hatással arra, hogy egy másik mennyi erőforrást használ. Kompromisszumok nélkül megkapod a szükséges sebességet és biztonságot. Ez szinte tökéletes megoldás, mert a privát szerver előnyeit a megosztott tárhelyek árával kapod meg.

A dedikált szerver olyan, mint ha egy ház tulajdonosa lenne. Teljesen a tiéd, csinálhatsz benne, amit akarsz, de meg kell fizetned a jelzálogot és a számlákat, amik költségesek lehetnek. Hasonlóképpen, egy igazi dedikált szerveren, te fizetsz a teljes szerverért, amit nem osztasz meg senkivel. Teljes ellenőrzési lehetőséget fogsz kapni az összes szolgáltatás felett. Sajnos ez is a legdrágább tárolási lehetőség, és technikai szakértelemre van szükség a kezeléséhez. Általában azok használják, akiknek speciális igényei vannak, például rendkívül nagy a forgalmuk az oldalukon és szigorú biztonsági követelményeket igényelnek.

Konkrétan akkor kinek jó választás a vps tárhely? Akinek például sebességre van szükség. Ha több tartalmat adsz hozzá a weboldaladhoz, akkor valószínűleg lassul a sebessége. Ez különösen igaz az adatbázist megterhelő műveletekre támaszkodó webhelyekre. Ha egyre hosszabb folyamatidőket észlelsz, ideje elgondolkodni a frissítésről. Továbbá a legtöbb oldal idővel egyre nagyobb forgalmat fog tapasztalni. A népszerű oldalak sokkal nagyobb forgalmat kezelnek, ami fantasztikus hír önmagában, de ez azonban azt jelenti, hogy a meglévő szerver nem biztos, hogy kezelni tudja a forgalom mennyiségét. A vps-re való frissítés a következő logikus lépés.

Az erőforrások hiánya is egy ok lehet a vps-re való váltásra. A szerverhibák folyamatos feltűnése valószínűleg azt jelenti, hogy szolgáltatásaid nem elérhetők a látogatók és az ügyfelek számára. Ez azt jelenti, hogy nincs elegendő memória a kiszolgálón (ismét valószínűleg azért, mert a többi felhasználó az erőforrásokat elszedik).

Újabb ok lehet a váltásra, a megnövekedett biztonsági aggályok. Ha olyan szerencsétlen voltál, hogy egy olyan szerverre jutottál, amely több támadással szembesül, akkor az rád is negatívan hathat. Ilyenkor csak várni lehet, hogy az üzemeltető kijavítsa a hibát. Vagy találni egy biztonságosabb szervert, például a vps-t. Emellett a vps-nél akár egyéni operációs rendszert is telepíthetsz. Ez különösen előnyös, ha éppen linux VPS lenne az, amire szükséged van.

Ezek az előnyök engem meggyőztek, már csak annyit kellett tennem, hogy keresek egy olyan szolgáltatót, aki vps-sel foglalkozik. Meg is találtam a Rackforest oldalt, aminek a vps szolgáltatása azokat az előnyöket kínálja, amiket az előbb felsoroltam. Biztonságos, mert senki más nem férhet hozzá az adataidhoz. Gyors és erőforrások tekintetében is előnyös, mivel nagy teljesítményű szervereken működik. Saját operációs rendszert is tudsz futtatni, vagyis nagy fokú rugalmasság jellemző rá, de a karbantartást itt se neked kell végezned. Ráadásul többféle csomagjuk is van, attól függően, hogy neked mekkora tárhelyre van szükséged, vagy mekkora forgalomra számítasz például az oldaladon, mire használod.

A technológia fejlődése nemcsak a multimédia terültén megfigyelhető, hanem a számítástechnikában is. De ezt csak akkor tudjuk, ha utána is nézünk a dolgoknak. Ezért örülök, hogy utánanéztem a vps nyújtotta előnyöknek, mert így az oldalt is hatékonyabban tudom üzemeltetni, ráadásul költséghatékonyan.